Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Prodej tvarůžkových moučníků roste o desítky pct

11. 10 2012 | Cukrárna v Lošticích na Šumpersku místo sladkostí prodává moučníky vyrobené z Olomouckých tvarůžků, které jsou univerzálnější pochoutka než mnozí labužníci tuší. Z pikantního sýra s nezaměnitelným aroma lze kromě obligátních pomazánek či smažených jídel vyrábět také voňavé dorty a zákusky, které se tváří sladce, ale chutnají slaně a mají typickou vůni. Prodej tvarůžkových moučníků rychle roste.

Netradiční tvarůžková cukrárna funguje od začátku letošního roku nedaleko loštické společnosti A.W., která je jediným výrobcem pravých olomouckých tvarůžků na světě. "Jakmile jsme naše původní lahůdky přejmenovali na tvarůžkovou cukrárnu, tak k nám míří daleko víc zákazníků. Prodej tvarůžkových moučníků od začátku roku vzrostl o 50 procent," řekl dnes ČTK na festivalu gastronomie a nápojů Olima v Olomouci spolumajitel tvarůžkové cukrárny Zbyněk Poštulka, který si už nechal zaregistrovat ochrannou známku na tuto netradiční prodejnu. Tvarůžková cukrárna v Lošticích má v nabídce deset druhů moučníků, mezi kterými nechybí tvarůžkové šátečky, kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, lokše, štrúdl či řezy plněné tímto sýrem s nezaměnitelným aroma. Základem moučníků jsou korpusy z listového těsta a lehká tvarůžková pěna vyrobená z řádně uležených olomouckých tvarůžků.

"Občas vyrábíme i speciální tvarůžkový koktejl a tvarůžkovou polévku. Problém ale je, že o tyto produkty v konkurenci našich tvarůžkových moučníků není až tak velký zájem. Nicméně do budoucna uvažujeme o tom, že při různých příležitostech, jako jsou například místní tvarůžkové slavnosti, nabídneme i tvarůžkovou zmrzlinu," uvedl Poštulka.
 
Výrobě tvarůžkových moučníků se rodinná firma věnuje tři roky. Mezi zákazníky tvarůžkové cukrárny mají největší zastoupení turisté, kteří jezdí do nedalekého loštického muzea tvarůžků. "Poté zavítají i k nám. Bohužel se, podobně jako ostatní regionální výrobci, potýkáme s tím, že naopak místní lidé zájem nejeví," podotkl Poštulka. O vytvoření sítě tvarůžkových cukráren Poštulka navzdory rychle rostoucí poptávce neuvažuje. "Tvarůžkové moučníky chceme i nadále udržet jako regionální produkt," uvedl.
 
Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.
 
Tvarůžky loštické firmy A. W. získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let. Proti se v minulosti ostře stavěli Němci a Rakušané, kteří tvarůžky také vyrábějí.
 
zdroj: ČTK

Diskuse

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO