Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Středomoravské pivovary uvařily vánoční pivní speciály

14. 12 2014 | Středomoravské pivovary uvařily speciální vánoční piva, kterými už zásobují restaurace i prodejny na střední Moravě. Pivovary z Litovle, Hanušovic a Přerova si pochvalují poptávku po vánočních speciálech, jejichž produkci v posledních letech zvyšovaly. Vánoční piva do obchodů a restaurací letos postupně dodají i ostatní tuzemské pivovary.

Přerovský pivovar Zubr uvařil 1000 hektolitrů čtrnáctistupňového zimního speciálu Zubr Maxxim, který se točí ve vybraných restauracích na Přerovsku, Olomoucku a Zlínsku. Ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček ČTK řekl, že Zubr Maxxim je nejoblíbenějším pivním speciálem pivovaru. "Není to jenom tím, že Maxxim byl naším prvním speciálem. Právě obsah alkoholu 6,5 procenta, který je oproti běžným pivům znatelně vyšší, přispívá v zimním a chladném období k atraktivitě tohoto předvánočního speciálu," uvedl Pluháček.
 
Sváteční pivo Gustav uvedl na předvánoční trh Pivovar Litovel, který letos nabídl i dárkové balení s poukázkou k návštěvě pivovaru. Předvánoční produkce piva Gustav bude činit až 1000 hektolitrů a dvě třetiny tohoto svátečního piva budou stočeny do sudů.
 
Při pojmenování vánočního piva Gustav se vedení pivovaru inspirovalo slavným českým zápasníkem Gustavem Frištenským. Zápasníka v řeckořímském zápase s pivovarem pojí nejen město Litovel, ale i jeho vztah k pivovaru. Frištenský v něm často pobýval a v pivovarském parku i trénoval. Jeho manželkou byla dcera prvního litovelského sládka.
 
Pivovar Holba na začátku prosince uvařil výroční speciál, který navazuje na tradici vaření silných speciálních piv v Hanušovicích v 19. století. Čtrnáctistupňové pivo je distribuováno v sudech i v dárkovém balení. "Rozšířením nabídky speciálů reagujeme na jejich rostoucí oblibu. V průběhu roku jich nabízíme několik a většinu z nich vaříme pouze příležitostně a v omezeném množství," uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová.
 
Pivovary se při výrobě vánočních piv řídí speciálními recepturami. "Použili jsme pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní," řekl sládek Pivovaru Holba Luděk Reichl. Také dávka chmele je u výročního speciálu Pivovaru Holba až o třetinu vyšší než například u piva Holba Šerák Speciál.
 
Závěr roku na pivním trhu je každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější a dražší piva, které před vánočními svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů. Jde o ležáky a speciály, které si Češi o svátcích dopřávají ve výrazně větší míře než jindy. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší.
 
zdroj: ČTK

Diskuse

 
.

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO