Olomoucké tvarůžky si můžete s klidem dát i při dietě

Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích u Olomouce firma A.W. už od roku 1876. Dochované zmínky o jejich výrobě na území Hané pochází ovšem už z 15. století. Jedná se o jediný původně český druh sýra. Proto také tvarůžky získaly chráněné zeměpisné označení EU.  

S nastávající zimou tělo ukládá tuky, aby se připravilo na chladné měsíce. V tomto období jsou tvarůžky tím nejlepším, co můžete zařadit na svůj jídelníček, protože tělu dodají potřebnou energii, a zároveň minimum tuků. Samy o sobě jsou přirozeně odtučněným sýrem (vyrábí se z netučného kyselého tvarohu, který má nízkou kalorickou hodnotu) a obsahují méně než jedno procento tuku. Proto jsou také ideálním jídlem při dietě. Neobsahují žádná přidaná barviva, aromata ani geneticky modifikované suroviny. Díky tomu, že jsou přirozeně bezlepkové, se hodí i při bezlepkové dietě. Více jak čtvrtinu hmotnosti tvarůžků tvoří bílkovina, a proto je ocení sportovci a lidé, kteří se snaží nabírat nebo udržovat svalovou hmotu.

Tvarůžky jsou známy hlavně svým specifickým aroma, které je hlavně v pokročilejším stadiu zralosti velice silné. Postupem času tvarůžky dozrávají do ideální konzistence. Neměly by být totiž ani tvrdé s bílým středem (tvarohem), ani úplně rozteklé. Nejdůležitější je ovšem individuální preference každého z nás, a jsou i tací, kteří si tvarůžky v letních měsících nechávají uzrát do téměř tekuté podoby. 

Navzdory své vůni mají tvarůžky lahodnou chuť a nabízejí mnoho způsobů úpravy. Kromě smažení a zapékání se dají použít do různých slaných koláčů, případně jako náhražka tučných sýrů při vaření. Hodí se na topinky, k dochucení česnekové polévky nebo jen tak na chleba podmazané máslem a posypané kmínem, solí, pepřem a mletou červenou paprikou. To je i nejtradičnější způsob jejich konzumace. Zapít je můžete vychlazeným mlékem nebo pivem. Olomoucké tvarůžky si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.