Olomoucká FN má nové rehabilitační vybavení za 35 milionů

Nové přístroje a pomůcky pro rehabilitaci získala díky evropské dotaci Fakultní nemocnice v Olomouci. Nové technologie zkrátí rehabilitaci pacientů a mnohem dříve jim umožní pohyb. Investice si vyžádala 35 milionů korun, z toho pět milionů hradila nemocnice, řekli novinářům její zástupci. Podle nich nemá kombinace všech získaných technologií ve střední Evropě obdoby.

"Na naše pracoviště se soustřeďují pacienti po akutních úrazech například hlavy a míchy, cévních mozkových příhodách, zánětlivých neuorologických onemocněních a podobně. Hlavní výhodou nových zařízení je to, že výrazně zkrátí u pacientů dobu těžké pohybové ztráty či pohybové imobility. Čím rychleji je pacient rozhýbán, tím kratší dobu musí ležet v nemocnici a jeho léčba je i levnější," uvedl primář oddělení rehabilitace Alois Krobot.

Rychlejší obnovení pohybových funkcí příznivě dopadá i na psychiku nemocných a tím rychleji se uzdravují. Zatímco dříve se například pacienti po cévní mozkové příhodě postavili na nohy až po dvou až třech měsících, nyní to díky pomůckám dokážou již zhruba po dvou až třech týdnech.
 
Nemocnice díky evropským dotacím získala moderní terapeutické stoly, polohovací postele či systém určený pro rehabilitační péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním. Jednou z nejnákladnějších technologií je simulátor chůze v závěsu na pohyblivém pásu za devět milionů korun. "Přístrojový komplet je určen pro specifickou individuální zátěž v krokovém stereotypu. Kromě zrakové zpětné vazby, kdy pacient na monitoru přesně sleduje pohyb svých nohou, přístroj umožňuje přesně dávkovat odlehčení tělesné hmotnosti," uvedl Krobot.
 
Novinkou je i analytický chodicí pás pro pacienty, kteří jsou už schopni samostatnější chůze. "Reálné prostředí lze simulovat pomocí videoprojekce, například můžeme pacientovi do cesty postavit virtuální schod nebo jinou překážku. To přispívá k lepší efektivitě tréninku," řekl primář. Na dalším robotickém přístroji mohou pacienti procvičovat nehybnou ruku.
 
K prevenci kardiovaskulárních onemocnění slouží speciální kardiologický ergometr na klinice tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace. "Nové přístrojové vybavení je technicky na zcela jiné úrovni než to používané v minulosti. Personál může vidět na monitoru až šest pacientů současně a podle aktuálních hodnot upravit režim jejich cvičení," uvedla přednostka kliniky Eliška Sovová.
 
Fakultní nemocnice nabízí rehabilitace v nadregionálním rozsahu. Lůžkovou částí oddělení rehabilitace každoročně projde 700 až 800 pacientů.
 
zdroj: ČTK