Olomoucké tvarůžky – sýr, který si můžete dopřát i při dietě

Olomoucké tvarůžky jsou známé díky svému specifickému aroma, které je hlavně v pokročilejším stádiu zralosti velice silné. Jedná se také o jediný původně český sýr s více než čtyřsetletou tradicí výroby.  

Tvarůžky jsou přirozeně odtučněným sýrem z netučného kyselého tvarohu s nízkou kalorickou hodnotou. To znamená, že obsahují minimum tuku, konkrétně méně než jedno procento, což je pasuje do pozice dietního jídla číslo jedna. Jsou tedy vhodným jídlem v zimních měsících, kdy tělo přirozeně uskladňuje tuky na zimu, ale tvarůžky mu dodají pouze potřebnou energii. Mají také nízkou hladinu cholesterolu, obsahují probiotika, fosfor, železo, různé vitamíny a pozitivně ovlivňují a regulují trávicí procesy v těle. Pro milovníky sýrů jsou skvělou možností, jak si dopřát oblíbenou pochoutku i při redukční dietě. 1/3 hmotnosti tvarůžků tvoří čistá bílkovina, což je činí nejen ideální stravou pro sportovce a vyznavače aktivního životního stylu, ale i pro nás ostatní, protože díky bílkovině pomáhají k posilování imunity. To je důležité hlavně v sychravých podzimních dnech.

Mnoho z nás tvarůžky odrazují kvůli silnému zápachu. Základem je dobré skladování. Tvarůžky byste v ideálním případě měli uchovávat v pokojové teplotě na dřevěném prkýnku přikryté skleněným víkem. Postupem času tak dozrávají do ideální konzistence. Neměli by být totiž ani tvrdé s bílým středem (tvarohem), ani úplně rozteklé. Nejdůležitější je ovšem individuální preference každého z nás a jsou i tací, kteří si tvarůžky v letních měsících nechávají uzrát do téměř tekuté podoby. Navzdory své vůni mají lahodnou chuť a nabízejí mnoho způsobů úpravy. Kromě smažení a zapékání se tvarůžky dají použít do různých slaných koláčů, případně jako náhražka tučných sýrů při vaření. Hodí se na topinky, k dochucení česnekové polévky nebo jen tak na chleba podmazané máslem a posypané kmínem, solí, pepřem a mletou červenou paprikou. To je i nejtradičnější způsob jejich konzumace. Zapít je můžete vychlazeným mlékem nebo pivem. Můžete si je ochutit podle libosti nebo takto kořeněné již zakoupit – třeba na e-shopu Kolonial.cz, kde si lze vybrat z různých druhů. I když se to může zdát poněkud zvláštní,  z tvarůžků se dají udělat báječné moučníky, a to nejen slané, ale i sladké. V Olomouci funguje dokonce tvarůžková cukrárna, kde dostanete k zakousnutí různé dobroty vyrobené z tvarůžků. Pokud nemáte cestu do Olomouce, ale stále nevěříte, že jde tyto chuti skloubit, tak si zkuste doma na kolečko tvarůžku dát šlehačku a povidla. Uvidíte, že chutnější a jednodušší moučník jste již dlouho neměli.

Olomoucké tvarůžky můžete zakoupit na e-shopu Kolonial.cz za cenu 28,90 Kč 
https://www.kolonial.cz/zrajici-syry/a-w-olomoucke-tvaruzky-male-100g

Olomoucké tvarůžky - kousky s kmínem můžete zakoupit na e-shopu Kolonial.cz za cenu 36,90 Kč 
https://www.kolonial.cz/zrajici-syry/a-w-olomoucke-tvaruzky-kousky-s-kminem-125g

Tvarůžkový čtyřlístek můžete zakoupit na e-shopu Kolonial.cz za cenu 69,90 Kč 
https://www.kolonial.cz/zrajici-syry/tvaruzkovy-ctyrlistek-240g