Převlečené panenky Barbie přibližují dětem historické postavy

Legendární panenka Barbie, která na první pohled působí dojmem vyzývavé krásky, může pomáhat vzdělávat děti. Módní návrhářka Kristýna Vařeková z Orlové několik desítek panenek Barbie i jejího nerozlučného přítele Kena oblékla do historických kostýmů a na putovní výstavě lze dvojici vidět v rolích Tomáše Garrigua Masaryka, Adolfa Hitlera, Kleopatry, Jurije Gagarina, Johanky z Arku, antického božstva či Václava Havla. 

Netradiční sbírka čítá 30 historických scén, ve kterých vystupuje šest desítek panenek Barbie a jejího přítele Kena. Součástí každého výjevu je stručný popis postavy a doby, ve které žila. "Mám šestiletou dceru a často se mě ptá na různé podrobnosti ze života historických postav. Napadlo mě proto umožnit dětem se touto zajímavou formou dozvědět něco o českých i světových dějinách, a to hravým způsobem, díky němuž si informace lépe zapamatují," řekla ČTK Vařeková, která panenky o víkendu vystavila v Olomouci na výstavě For Model. 

Vařeková kupuje použité panenky Barbie a Ken na internetu a v bazarech. První panenku převlékla do historického kostýmu předloni na podzim a od té doby sbírku postupně rozšiřuje. Proměna jedné panenky z atraktivní dívky či mladíka na historickou postavu zabrala v průměru dva dny. S výrobou dobových kulis Vařekové pomáhali studenti Střední školy hotelové, obchodní a polygrafické v Českém Těšíně. "Nejnáročnější byla antická scéna, jejíž výroba zabrala tři týdny," podotkla Vařeková. 
    
Vařekové se díky oblečení, parukám a různým drobným detailům podařilo dát jinak jednotvárným panenkám poměrně věrnou podobu historických postav. "Nejvíce zabrat mi dal Edvard Beneš, kterého bylo velmi těžké napodobit," řekla s úsměvem Vařeková, která hodlá sbírku dál rozšiřovat. "Zaměřím se především na české dějiny. Rozdělaného mám Jana Žižku i Jana Husa," uvedla. Mladá módní návrhářka uvažovala také o pravěké scéně, zatím ale neměla odvahu křehké panenky obléct do kožešiny a do ruky jim dát oštěpy a sekery.
    
Netradiční výstava už byla v několika moravských městech a například na začátku dubna bude instalována v kulturním domě v Orlové. Panenka Barbie od roku 1959, kdy spatřila světlo světa, vyzkoušela spoustu profesí od astronautky až po automobilovou závodnici. Přítel Ken ji věrně doprovází od roku 1961. 
 
zdroj: ČTK